Community Health Center Clinic Renovation/Expansion New Health & Wellness / Assisted Living Center New Acute Care Clinic Community Health Center Acute Care/Dental/Office Replacement Critical Access Hospital & Medical Office Buildings Replacement Long-Term Care Center New Behavioral Access Center New Medical Office Buildings Regional Hospital Expanded Services Additions Rural Hospital Patient Care Expansion Surgery Addition and Energy Center Replacement New Orthopedic Medicine Clinic/Health Fitness Center Rural Hospital Addition, Fit-out, Renovation Rural Hospital Replacement Hospital/Clinics Addition & Renovation Community Hospital Renovations/Additions IHA 2021 Critical Access & Rural Hospital Forum Developing Long-Term Clients: Build, Serve, Repeat Rural Community Health Center Clinic Community Health Center Clinic Renovation/Expansion New Health & Wellness / Assisted Living Center New Acute Care Clinic Community Health Center Acute Care/Dental/Office Replacement Critical Access Hospital & Medical Office Buildings Replacement Long-Term Care Center New Behavioral Access Center New Medical Office Buildings Regional Hospital Expanded Services Additions Rural Hospital Patient Care Expansion Surgery Addition and Energy Center Replacement New Orthopedic Medicine Clinic/Health Fitness Center Rural Hospital Addition, Fit-out, Renovation Rural Hospital Replacement Hospital/Clinics Addition & Renovation Community Hospital Renovations/Additions IHA 2021 Critical Access & Rural Hospital Forum Developing Long-Term Clients: Build, Serve, Repeat Rural Community Health Center Clinic

New Health & Wellness / Assisted Living Center

United Presbyterian Home, Washington, Iowa

Project Overview

Owner United Presbyterian Home
Location Washington, Iowa
Delivery Method Construction Management at-Risk
Description New Construction/Addition
Gross Floor Area 10,000 SF

Carl A. Nelson & Company was hired to provide Construction Manager at-Risk services to United Presbyterian Home to construct a 10,000 SF, two-story health and wellness center.

The upper floor opens into an existing long-term care center, and includes 17 private rooms connected to common kitchen/dining and community gathering spaces. The lower level includes a full-service fitness center and studio, fitness/therapy pool and physical/occupational therapy room.

Due to being built on what had been green space, additional measures to detain storm water on-site were required. Carl A. Nelson & Company recommended the Owner switch from a complex underground tank system to an easy-to-maintain bioswale, saving the Owner future maintenance costs.